Sposób przygotowania:
Zupa z soczewicą 3
Plastry szynki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę chili pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Listki selera umyć, posiekać. W garnku rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim lekko szynkę wędzoną. Do szynki dodać cebulę, czosnek i papryczkę chili, zeszklić je. Do garnka wrzucić marchewkę, nać selera, porcję rosołową i wędzone kości (dałam kości z dwóch udek). Wsypać soczewicę. Do garnka wlać 2 litry ody, zagotować. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Dodać też do niej majeranek. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną