Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z soczewicą 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa z soczewicą z wędzoną szynką czosnkiem i papryczką chili.

Zupa z soczewicą 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z soczewicą 3

 

  • 5 plastrów szynki wędzonej surowej
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 garść naci selera korzeniowego
  • olej do smażenia
  • 1/2 porcji rosołowej z kurczaka
  • wędzone kości z kurczaka - wg uznania
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą 3
Plastry szynki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę chili pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Listki selera umyć, posiekać. W garnku rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim lekko szynkę wędzoną. Do szynki dodać cebulę, czosnek i papryczkę chili, zeszklić je. Do garnka wrzucić marchewkę, nać selera, porcję rosołową i wędzone kości (dałam kości z dwóch udek). Wsypać soczewicę. Do garnka wlać 2 litry ody, zagotować. Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je do zupy. Dodać też do niej majeranek. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną
Zupa z soczewicą 3
Lekko zrumieniona szynka wędzona z dodatkiem cebuli czosnku i papryczki chili.
Zupa z soczewicą 3
Marchewka nać selera porcja rosołowa i wędzone kości wrzucone do garnka.
Zupa z soczewicą 3
Czerwona soczewica również wsypana do garnka.
Zupa z soczewicą 3
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane do gotującej się zupy.