magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Zupa z wątróbkami drobiowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pożywna zupa może być podawana samodzielnie na obiad lub kolację

Zupa z wątróbkami drobiowymi

Składniki:

Zupa z wątróbkami drobiowymi

 

  • 150g marchewki
  • 150g selera
  • 150g pietruszki
  • 1szt kalarepy
  • 1por
  • mała cebula
  • 20g masła
  • 1l gotowego bulionu mięsnego (wołowego lub drobiowego)
  • sól
  • pieprz
  • 1/8l tłustej śmietany
  • 50g masła zmrożonego
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 40g oleju
  • sos Worcester
  • 100g grzanek do dekoracji
  • szczypiorek do posypania talerza

Sposób przygotowania:

Zupa z wątróbkami drobiowymi
Marchewkę, seler, pietruszkę, kalarepkę oraz cebulę umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Por umyć i również pokroić. Rozgrzać masło i podsmażyć warzywa. Podlać zupą bulionem oraz odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec zmiksować.

Wątróbki oczyścić, umyć szybko pod zimną wodą i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wątróbkę. Dopiero wtedy przyprawić mięso solą, pieprzem oraz sosem worcester. Podgrzać zupę, dodać tłustą śmietanę i wymieszać. Całość zmiksować z dodatkiem zimnego, twardego masła. Na koniec przyprawić zupę solą oraz pieprzem i nałożyć na talerze. Pokroić wątróbkę i wrzucić do zupy. Całość posypać grzankami i pokrojonym szczypiorkiem.