Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa ziemniaczana wiejska

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa ziemniaczana wiejska: Warzywa umyć, obrać, opłukać, przekrajać na połówki i lekko poddusić z

Zupa ziemniaczana wiejska

Składniki:

Zupa ziemniaczana wiejska

 

  • 2 pęczki włoszczyzny (50 dag)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu wytopionego ze słoniny
  • 60 dag ziemniaków
  • łyżka męki
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki posiekanej naci pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana wiejska
Warzywa umyć, obrać, opłukać, przekrajać na połówki i lekko poddusić z dodatkiem 1 łyżki smalcu. Zalać wrzącą wodą, osolić, włożyć listek laurowy i gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki, dodać do zupy po 20-30 minutach i ugotować do miękkości. Z zupy wyjąć marchew, pietruszkę i seler (wykorzystać do przyrządzenia sałatki). Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i zrumienić na reszcie smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do niej przesianą mąkę, chwilę podgrzewać mieszając, a następnie rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszając doprowadzić do zagotowania, wlać do wrzącej zupy stale mieszając. Odstawić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę ziemniaczaną wiejską podawać wsypując świeżą nać pietruszki.