Sposób przygotowania:
Zupa ziemniaczana wiejska
Warzywa umyć, obrać, opłukać, przekrajać na połówki i lekko poddusić z dodatkiem 1 łyżki smalcu. Zalać wrzącą wodą, osolić, włożyć listek laurowy i gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki, dodać do zupy po 20-30 minutach i ugotować do miękkości. Z zupy wyjąć marchew, pietruszkę i seler (wykorzystać do przyrządzenia sałatki). Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i zrumienić na reszcie smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do niej przesianą mąkę, chwilę podgrzewać mieszając, a następnie rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszając doprowadzić do zagotowania, wlać do wrzącej zupy stale mieszając. Odstawić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę ziemniaczaną wiejską podawać wsypując świeżą nać pietruszki.
darek112
karita
karita
macro542
macro542
:)