KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Zupa ziemniaczana z jajkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna, ziemniaczana zupa. Warzywa użyte do niej dostarczają dużo witamin takich jak na przykład A, C, B, K, błonnik, składniki mineralne.

Zupa ziemniaczana z jajkiem.

Składniki:

Zupa ziemniaczana z jajkiem.

 

  • 10 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • natka pietruszki
  • koperek świeży lub suszony
  • kości kulinarne lub bulion drobiowy z kostki
  • sól, pieprz, maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa ziemniaczana z jajkiem.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Koperek i natkę pietruszki opłukać, posiekać. Pzygotować wywar z warzyw i kości kulinarnych lub z bulionu. Gotować. Jajka umyć, sparzyć wrzątkiem, wbić jajka w celu sprawdzenia świeżości, rozkłócić widelcem. Rozkłócone jajko wlać ostrożnie do wywaru, mieszać. Dodać posiekany wcześniej koperek i natkę. Doprawić do smaku. Pozostawić na ogniu aż zupa zacznie wrzeć.