Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zupka dla niemowlaka - z cielęciną i żółtkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowane wczoraj pulpeciki z cielęcinki wykorzystałam jako dodatek mięsny do zupki. W zupie znalazły się także ekologiczne warzywa, żółtko i kasza manna.

Zupka dla niemowlaka - z cielęciną i żółtkiem

Składniki:

Zupka dla niemowlaka - z cielęciną i żółtkiem

 

  • 3 pulpeciki z przepisu: https://gotujmy.pl/pierwsze-pulpeciki-dla-niemowlaka,przepisy-mieso-mielone-przepis,280930.html
  • 1 mała marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • nieduży kawałek pora
  • 1 malutka cukinia
  • 1 mały ziemniak
  • 1 żółtko z wiejskiego jaja ugotowanego na twardo
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka kaszy manny
  • suszony lubczyk
  • suszona natka pietruszki
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Zupka dla niemowlaka - z cielęciną i żółtkiem

ETAP 1:

Zupka dla niemowlaka - z cielęciną i żółtkiem
Warzywa kroimy w plasterki i zalewamy wodą

Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w plasterki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą.

Dodajemy przyprawy: lubczyk i natkę pietruszki.

Zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

ETAP 2:

Zupka dla niemowlaka - z cielęciną i żółtkiem
W połowie gotowania do zupki dodajemy kaszę mannę

W połowie gotowania do zupki dodajemy kaszę mannę i olej.

ETAP 3:

Zupka dla niemowlaka - z cielęciną i żółtkiem
Do zupki dodajemy żółtko i pulpeciki, blendujemy

Warzywa wraz z wodą przekładamy do blendera kielichowego. Dodajemy żółtko i pulpeciki. Blendujemy. Zupkę dzielimy na porcje, każdą podgrzewamy przed podaniem.