WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupka jarzynowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupka jarzynowa na masełku z ekologicznymi warzywami z własnego ogródka: ziemniakiem, marchewką, pietruszką, selerem i porem oraz jajkiem ugotowanym na twardo.

Zupka jarzynowa z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupka jarzynowa z jajkiem

 

  • 1 ziemniak
  • 1 mała marchewka
  • 0,5 pietruszki
  • kawałeczek selera
  • kawałeczek pora
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Zupka jarzynowa z jajkiem

ETAP 1:

Ziemniaka obrać umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać umyć i pokroić w plasterki. Pora pokroić w krążki.

Selera obrać umyć i pokroić w kosteczkę.

Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Zalać ok. szklanką wody. Dodać masło i natkę pietruszki i zagotować.

Gotować aż warzywa zrobią się mięciutkie. Na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu, ale niekoniecznie.

W oddzielnym garnku ugotować jajko na twardo.

Po ugotowaniu przestudzić i obrać. Pokroić w większą kostkę. Ugotowaną zupkę ugnieść tłuczkiem do ziemniaków i nałożyć do miseczki.

Posypać pokrojonym jajkiem. Można też porcję zupki razem z jajkiem zmiksować na papkę.

Zupka jarzynowa z jajkiem
Zupka jarzynowa zmiksowana z jajkiem na papkę
Zupka jarzynowa z jajkiem
Zupka jarzynowa ugotowana i ugnieciona tłuczkiem
Zupka jarzynowa z jajkiem
Zupka jarzynowa przygotowana do ugotowania
Zupka jarzynowa z jajkiem
Jajko w trakcie gotowania na twardo w osolonej wodzie

Tagi:

zupa