Sposób przygotowania:
Zupka jarzynowa z jajkiemETAP 1:
Ziemniaka obrać umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać umyć i pokroić w plasterki. Pora pokroić w krążki.
Selera obrać umyć i pokroić w kosteczkę.
Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Zalać ok. szklanką wody. Dodać masło i natkę pietruszki i zagotować.
Gotować aż warzywa zrobią się mięciutkie. Na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu, ale niekoniecznie.
W oddzielnym garnku ugotować jajko na twardo.
Po ugotowaniu przestudzić i obrać. Pokroić w większą kostkę. Ugotowaną zupkę ugnieść tłuczkiem do ziemniaków i nałożyć do miseczki.
Posypać pokrojonym jajkiem. Można też porcję zupki razem z jajkiem zmiksować na papkę.