Sposób przygotowania:
Zupka warzywna z jajkiemETAP 1:
Ziemniaka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Warzywa umieścić w garnku. Pora umyć i pokroić na kawałki. Warzywa zalać wodą tak aby je tylko przykryła. Dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki i koperku. Dołożyć łyżeczkę masła i ustawić na gazie. Zagotować i gotować aż warzywa będą mięciutkie.
Następnie warzywa pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać kaszę manną i gotować aż zupka zgęstnieje. Wbić jajko rozmieszać je dobrze widelcem i gotować kilka minut aż jajko się zetnie a zupka będzie gęsta i aksamitna. Podawać lekko przestudzoną żeby dzieci się nie poparzyły.
Można też zmiksować dodatkowo blenderem na papkę.