petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Żur-zakwas z zytniej mąki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny żur- zakwas z zytniej mąki

Żur-zakwas z zytniej mąki

Składniki:

Żur-zakwas z zytniej mąki

 

  • 3-4 łyżki zytniej maki, 2 szklanki przegotowanej letniej wody, skórka razowego chleba, kilka zabków czosnku.

Sposób przygotowania:

Żur-zakwas z zytniej mąki
W kamionkowym lub szklanym naczyniu wymieszać makę z przegotowaną letnią wodą. Dodać skórkę razowego chleba i kilka zabków czosnku. Zostawićw ciepłym pomieszczeniu, przykryte naczynie lniana szmatką.

Tagi:

chleb mak zakwas