Sposób przygotowania:
Zwykłe ciasto ze śliwkami
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia, całe jajka wbić do miski i razem z cukrem i szczyptą soli ubić do białości, następnie dolać olej i chwilę wszystko jeszcze mieszać. Do masy jajecznej partiami dodawać przesianą mąką na zmianę z mlekiem ( cały czas ucierać robotem ustawionym na najmniejsze obroty).
Formę około 20 cm średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą oraz przełożyć do niej całe ciasto na wierzchu ułożyć połówki śliwek ( lekko je wciskając).
Ciasto piec w temp. 180 st około 45-50 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Formę około 20 cm średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą oraz przełożyć do niej całe ciasto na wierzchu ułożyć połówki śliwek ( lekko je wciskając).
Ciasto piec w temp. 180 st około 45-50 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.