SUPERPRZEPIS

Szarlotka śmietankowa

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Szarlotka śmietankowa Więcej zdjęć (5)

Szarlotka budyniowa z dużą ilością jabłek na cieście kruchym z dodatkiem budyniu śmietankowego. Budyń jest również w masie jabłkowej. Na wierzchu posmarowana śmietaną z cukrem.

Składniki:

Szarlotka śmietankowa

 

  • ok. 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń śmietankowy na 0,5l mleka do ciasta
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany do ciasta
  • ok. 200g margaryny
  • ok. 2,5 kg kwaskowych jabłek (2kg po obraniu)
  • 1 budyń śmietankowy do jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu

 

  • dodatkowo:
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Szarlotka śmietankowa

ETAP 1:

Do miski wsypałam mąkę pszenną. Do mąki wsypałam proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajko. Dodałam zimną śmietanę i pokrojoną na plasterki zimną margarynę.

Z podanych składników zagniotłam dość szybko ciasto. W razie konieczności można podsypywać mąką.

Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki ciasta zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do zamrażalki na ok. godzinę.

Po tym czasie większą część ciasta wyjęłam i rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm. Ciasto przełożyłam do kwadratowej blaszki o wymiarach ok. 26x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta poodcinałam aby ładnie ciasto wpasowało się w foremkę.

Jabłka obrałam, pousuwałam gniazda nasienne a następnie starłam na tarce na grubych oczkach. Do startych jabłek wsypałam cukier oraz proszek budyniowy.

Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na przygotowany spód z ciasta. Na wierzch starłam na grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Pozostałe 2 łyżki śmietany wymieszałam z 2 łyżkami cukru i zrobiłam z niej takie kleksy w paru miejscach na wierzchu ciasta.

Blaszkę wstawiłam do piekarnika. Ciasto piekłam godzinę w 180 stopniach bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam.

Następnie wstawiłam do lodówki i chłodziłam całą noc żeby jabłka się lepiej ścisnęły. Przed podaniem szarlotkę oprószyłam cukrem pudrem.

Szarlotka śmietankowa
Szarlotka gorąca wyjęta z piekarnika po upieczeniu
Szarlotka śmietankowa
Szarlotka po przygotowaniu przed wstawieniem do piekarnika
Szarlotka śmietankowa
Jabłka starte wymieszane z cukrem budyniem i cynamonem wyłożone na spód z ciasta
Szarlotka śmietankowa
Ciasto rozwałkowane i wyłożone na dno blaszki