katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Babka zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest lekkie i puszyste, bardzo proste w wykonaniu, sami spróbujcie.

Babka zebra Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka zebra

 

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 szklanki i 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka zebra
Mąkę i proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Mąkę, olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając szpatułką, do połączenia się składników, bardzo delikatnie. Przygotowane ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej dodatkowo 2 przesiane łyżki mąki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładać na przemian po 2-3 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Piec ok. 50 w temperaturze 180ºC.
Babka zebra
Można użyć dowolnej formy, do każdej przepis jest identyczny.

Tagi:

jajko jajka