IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Bezy kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne domowe bezy, zupełnie inne niż w sklepie

Bezy kawowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bezy kawowe

 

  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 białka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Bezy kawowe
Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy dwoma łyżkami wrzątku, odstawiamy do wystygnięcia. Do białek jajek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i drobny cukier nadal ubijając. Do ubitej piany dolewamy zaparzoną kawę nie przerywając ubijania. Powstałą masę układamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 150 stopni.
Bezy kawowe
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewamy 2 łyżkami wrzątku
Bezy kawowe
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
Bezy kawowe
Do ubitej z białek piany dolewamy zaparzoną kawę

Tagi:

kawa bezy