haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste, wilgotne ciasto z morelami i rabarbarem, pokryte sosem z żółtek i kwaśnej śmietany i zapieczone pod bezową pierzynką jest słodkie i kwaskowe jednocześnie, chrupiące na wierzchu i delikatne pod spodem...niebo w gębie!

Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą

Warstwa bazowa

Na sos

  • 2 żółtka
  • 50g cukru
  • 1 łyżka pasty waniliowej

Na bezę

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą
1. Rabarbar oczyściłam i pokroiłam na 1 centymetrowe kawałki. Zsypałam 1 i 1/2 łyżki cukru i odstawiłam.

2. Do misy miksera wrzuciłam miękkie masło, dodałam trochę ponad 1/2 szklanki cukru i zmiksowałam na gładką masę. Skórkę z cytryny starłam i dołożyłam do masła i wbijałam kolejno całe jajka i dwa żółtka, dalej miksując. 

3. W misce zmieszałam mąkę z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodałam partiami do miksowanej masy (Teraz miksowałam już krótko i na średnich obrotach). Ciasto będzie gładkie i aksamitne.

4. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej olejem tortownicy. na wierzchu ułożyłam odsączone morele z puszki i rabarbar.

5. Pozostałe dwa żółtka wymieszałam z kwaśna śmietana, 100 g cukru i pasta waniliową i sosem równomiernie polałam owoce. Piekłam 25 minut w temperaturze 200 stopni.

6. W tym czasie ubiłam białka na sztywno, dodałam 200g cukru, sok z cytryny i na końcu dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Po zaplanowanym czasie pieczenia, wyjęłam ciasto z piekarnika, pokryłam równo masą białkową i piekłam jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż beza będzie złocista. Po upieczeniu zostawiłam jeszcze na chwilę w ciepłym piekarniku, żeby beza podeschła.
Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą
Rabarbar obieramy i kroimy w centymetrowe kawałki.
Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą
Z masła, jajek i mąki miksujemy ciasto bazowe.
Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą
Casto przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy.
Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą
Na wierzch układamy owoce i polewamy pysznym sosem.
Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą
Na podpieczone ciasto wylewamy bezę i pieczemy jeszcze 20 minut.
Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą
Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą
Rabarbarowe ciasto z morelami i bezą