Sposób przygotowania:
Bezowy torcik z malinami
Beza;
Białka oddzielam od żółtek, następnie ubijam ze szczypta soli.
Cały czas ubijając dodaje cukier, mąkę i ocet.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia na którym zaznaczam koło wielkości średniego talerzyka.
Masę bezową przekładam do woreczka cukierniczego i wyciskając układam spód bezowy, formuję sobie jakby koszyk o wyższym brzegu.
Tak przygotowaną masę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i susze bezę 60 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam bezę do całkowitego wystygnięcia.
Masa śmietankowa z serkiem mascarpone;
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
Ubitą śmietanę łączę z serkiem mascarpone.
Na bezowy spód nakładam masę śmietankowo - serową, na masę nakładam maliny lekko je wciskając, nakładam resztę masy i pozostałe maliny.
Dekoruje listkami mięty.
Rada;
Listki mięty można drobniutko posiekać i dodać do masy śmietanowej.
Białka oddzielam od żółtek, następnie ubijam ze szczypta soli.
Cały czas ubijając dodaje cukier, mąkę i ocet.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia na którym zaznaczam koło wielkości średniego talerzyka.
Masę bezową przekładam do woreczka cukierniczego i wyciskając układam spód bezowy, formuję sobie jakby koszyk o wyższym brzegu.
Tak przygotowaną masę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i susze bezę 60 minut.
Po tym czasie piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam bezę do całkowitego wystygnięcia.
Masa śmietankowa z serkiem mascarpone;
Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
Ubitą śmietanę łączę z serkiem mascarpone.
Na bezowy spód nakładam masę śmietankowo - serową, na masę nakładam maliny lekko je wciskając, nakładam resztę masy i pozostałe maliny.
Dekoruje listkami mięty.
Rada;
Listki mięty można drobniutko posiekać i dodać do masy śmietanowej.