BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1419]

Bezowy torcik z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój dzisiejszy torcik bezowy, został przygotowany dla syna i przyszłej synowej, na ich wspólny wieczór przed weselem. Torcik wyszedł bardzo smaczny, beza krucha, rozpływająca się w ustach, a maliny dodały wyjątkowego smaku.

Bezowy torcik z malinami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Bezowy torcik z malinami

 

  • Beza;
  • białka 6 szt.
  • sól szczypta,
  • cukier drobny 300 g,
  • mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,
  • ocet 1 łyżeczka,

 

  • Masa śmietankowo - serowa;
  • śmietana 30 % 500 ml,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • serek mascarpone 250 g,

 

  • Dodatkowo;
  • maliny
  • listki mięty,

Sposób przygotowania:

Bezowy torcik z malinami
Beza;

Białka oddzielam od żółtek, następnie ubijam ze szczypta soli.

Cały czas ubijając dodaje cukier, mąkę i ocet.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia na którym zaznaczam koło wielkości średniego talerzyka. 

Masę bezową przekładam do woreczka cukierniczego i wyciskając układam spód bezowy, formuję sobie jakby koszyk o wyższym brzegu.

Tak przygotowaną masę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i susze bezę 60 minut.

Po tym czasie piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam bezę do całkowitego wystygnięcia. 

Masa śmietankowa z serkiem mascarpone;

Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem.

Ubitą śmietanę łączę z serkiem mascarpone.

Na bezowy spód nakładam masę śmietankowo - serową, na masę nakładam maliny lekko je wciskając, nakładam resztę masy i pozostałe maliny.

Dekoruje listkami mięty.

Rada;

Listki mięty można drobniutko posiekać i dodać do masy śmietanowej.
Bezowy torcik z malinami
Jajka w temperaturze pokojowej, oddzielam białka od żółtek
Bezowy torcik z malinami
Następnie białka ubijam ze szczypta soli
Bezowy torcik z malinami
Cały czas ubijając dodaję cukier, mąkę i ocet
Bezowy torcik z malinami
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam bezowy spód
Bezowy torcik z malinami
Bezę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 5 minut, zmniejszam temperaturę do 150 stopni i suszę bezę 60 minut
Bezowy torcik z malinami
Śmietanę mocno schłodzoną ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę ,następnie łączę z serkiem mascarpone
Bezowy torcik z malinami
Na spód bezowy nakładam masę śmietanowo - serową
Bezowy torcik z malinami
Na masę układam maliny lekko je wciskając
Bezowy torcik z malinami
Pozostałą masę i pozostałe maliny, dekoruję listkami mięty

Tagi:

deser okazje beza