Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bezy o miętowym smaku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Małe, miętowe beziki. Swój smak zawdzięczają kroplom żołądkowym kupionym w aptece. Może leczniczo nie działają, ale smakują rewelacyjnie.

Bezy o miętowym smaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezy o miętowym smaku

 

  • 3 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka kropli miętowych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • odrobina zielonego barwnika

Sposób przygotowania:

Bezy o miętowym smaku
Białka ubić, a kiedy zaczną sztywnieć dodawać partiami cukier na najwyższych obrotach miksera. Ubijać, aż każda partia cukru całkowicie się rozpuści. Między czasie wymieszać mąkę ziemniaczaną z kroplami. Mieszankę dodać na końcu ubijania. Dodać również odrobinę zielonego barwnika (niekoniecznie). Włożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszyć w temperaturze 100*C przez 2 godziny. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku. Smacznego!
Bezy o miętowym smaku
Białka ubijać z cukrem, aż całkowicie się rozpuści.
Bezy o miętowym smaku
Mąkę ziemniaczaną rozetrzeć z kroplami miętowymi.
Bezy o miętowym smaku
Do masy dodać odrobinę zielonego barwnika.
Bezy o miętowym smaku
Gotową masę włożyc do rękawa cukierniczego.

Tagi:

bezy