Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Brokułowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna zupka z dużą ilością różyczek brokuła z dodatkiem innych warzyw i podsmażonych pieczarek.

Brokułowa z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brokułowa z pieczarkami

 

  • 2 marchewki
  • 10 dkg selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 10 dkg pora
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 3 l bulionu warzywnego
  • 30 dkg ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 25 dkg pieczarek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Brokułowa z pieczarkami
Warzywa korzeniowe obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej przygotowane warzywa. Smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Wlać bulion, zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki. Brokuł i ziemniaki dodać do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć je na oleju, lekko doprawić solą i pieprzem. Grzyby oprószyć mąką. Dokładnie wymieszać, dodać do zupy, jeszcze chwilę pogotować. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Brokułowa z pieczarkami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Brokułowa z pieczarkami
Przygotowane warzywa dodane do cebuli i podsmażone.
Brokułowa z pieczarkami
Pokrojone ziemniaki i różyczki brokuła dodane do zupy.
Brokułowa z pieczarkami
Pokrojone w półplasterki pieczarki usmażone na oleju.