Sposób przygotowania:
Pulpety z łopatki w zupie z makaronem
Zmieloną łopatkę wieprzową wyrobić dokładnie na kleistą masę z bułką moczoną i odciśniętą z wody, papryką, cebulą posiekaną, jajkiem, kucharkiem, pieprzem mielonym, kaszą manną.
Zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, rozdrobnioną włoszczyzną w rozdrabniaczu, dodać soli. Z mielonego formować nie duże pulpety, obtaczać w mące i wkładać do wrzątku, gotować na średnim ogniu po wypłynięciu z 20 minut. Pulpety wyjąć z wywaru na talerz.
Resztę mąki z obtaczania pulpetów, mleko, śmietanę rózgą wymieszać bez gródek i wlać do wywaru, mieszać do zagotowania, wsypać koperek, wymieszać, włożyć pulpety i zdjąć z ognia.
Makaron jaki się lubi ugotować i podawać z w zupie z pulpetami.
Zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, rozdrobnioną włoszczyzną w rozdrabniaczu, dodać soli. Z mielonego formować nie duże pulpety, obtaczać w mące i wkładać do wrzątku, gotować na średnim ogniu po wypłynięciu z 20 minut. Pulpety wyjąć z wywaru na talerz.
Resztę mąki z obtaczania pulpetów, mleko, śmietanę rózgą wymieszać bez gródek i wlać do wywaru, mieszać do zagotowania, wsypać koperek, wymieszać, włożyć pulpety i zdjąć z ognia.
Makaron jaki się lubi ugotować i podawać z w zupie z pulpetami.