pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Carpaccio z pieczonych buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealna potrawa na domowe przyjęcie. Wyśmienicie smakuje sama, jak i dodatek do innych potraw. Ładnie się prezentuje i na pewno zasmakuje Waszym gościom.

Carpaccio z pieczonych buraków

Składniki:

Carpaccio z pieczonych buraków

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio z pieczonych buraków
Buraki wkładamy do nagrzanego do 190 st piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny w zależności od ich wielkości.

Kiedy buraki są upieczone, studzimy je, a następnie obieramy. Kiedy będą już całkiem wystudzone kroimy na cienkie plasterki. Jarmuż płuczemy i układamy na półmisku.

Polewamy odrobiną oleju z pestek dyni. Wykładamy na niego buraki, które polewamy sosem czosnkowym.

Sos przygotowujemy w taki sposób: ok szklankę jogurtu doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i ząbkiem czosnku. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.   

Tagi:

jarmuż buraki