cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Wielkanocne carpaccio z buraków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciekawe połączenie smaku słodyczy buraków , słodko-kwaśnego kwaśnego sosu balsamicznego, ostrego sosu chrzanowego i delikatnych jajek

Wielkanocne carpaccio z buraków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne carpaccio z buraków

 

  • 3 buraczki ugotowane/ ze słoika/
  • 4 jajka przepiórcze
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • kolorowy pieprz do smaku
  • kilka liści sałaty
  • kilka listków świeżego tymianku
  • orzeszki piniowe do dekoracji
  • sos chrzanowy /jako dodatek/

Sposób przygotowania:

Wielkanocne carpaccio z buraków
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Oliwę połączyć dokładnie z octem balsamicznym. Buraczki cieniutko pokroić lub poszatkować/na "mandolinie"/ w plasterki. Na dużym talerzu ułożyć wzdłuż brzegu okrąg z plasterków /lub połówek plastrów/. Na środku talerza zostawić puste miejsce. Tam należy ułożyć sałatkę ,a na niej połówki jajek. Jajka posypać solą i kolorowym pieprzem, a buraczki polać sosem balsamicznym. Posypać całość orzeszkami piniowymi i świeżym tymiankiem. Buraczkowe carpaccio podawać z sosem chrzanowym.
Wielkanocne carpaccio z buraków
Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół.
Wielkanocne carpaccio z buraków
Oliwę z oliwek połączyć z octem balsamicznym.
Wielkanocne carpaccio z buraków
Ugotowane buraczki ze słoika cieniutko pokroić.
Wielkanocne carpaccio z buraków
Niezawodny przyjaciel zawsze na swoim miejscu.