Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Chałwa sezamowa z pasty tahini

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Po samodzielnym przygotowaniu chałwy - zaręczam, że ta sklepowa straci na popycie. Koniecznie spróbujcie.

Chałwa sezamowa z pasty tahini

Składniki:

Chałwa sezamowa z pasty tahini

U mnie forma 10 x 13 cm:

  • 170g pasty sezamowej tahini (ok 3/4 szklanki)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki pistacji i płatków migdałowych (mogą być dowolne bakalie)

Opcjonalnie:

  • 1/2-3/4 szklanki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Chałwa sezamowa z pasty tahini

Bakalie:

Chałwa sezamowa z pasty tahini
Do chałwy można użyć dowolnych bakalii - według gustu.

Pistacje i płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.

Masa:

Chałwa sezamowa z pasty tahini
Mleko w proszku nadaje chałwie pysznego, mlecznego smaku i struktury widocznej na zdjęciu głównym.

Cukier wymieszać z wodą, a następnie zagotować. Gotować na małym ogniu, ale bez mieszania - przez około 7 minut. Całość ma zgęstnieć.

Pastę sezamową podgrzać z dodatkiem ziarenek wanilii. Ma być tylko lekko ciepła. Waniliową tahini natychmiast połączyć z syropem cukrowym. Składniki mieszać (przez 3 minuty lub dłużej) do zgęstnienia masy.

W tym momencie można dodać mleko w proszku. W trakcie mieszania dodać pistacje z migdałami.

Chłodzenie:

Chałwa sezamowa z pasty tahini
U mnie forma była o wymiarach: 10 x 13 cm.

Masę przełożyć do formy odrobinę wysmarowanej olejem, ostudzić i schłodzić w lodówce.