Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sernik jagodowy z waniliową warstwą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszysty sernik na zimno z dużą ilością jagód, pyszną warstwą waniliową na bazie jogurtu z pokruszoną laska wanilii

Sernik jagodowy z waniliową warstwą

Składniki:

Sernik jagodowy z waniliową warstwą

Spód sernika

  • 200g herbatników kokosowych
  • 80g masła

Masa serowa

  • 500g serka mascarpone
  • 1/2l śmietany 36%
  • 350g jogurtu naturalnego z pokruszoną laska wanilii
  • 2 galaretki jagodowe
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 szkl jagód leśnych

Warstwa waniliowa

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy z waniliową warstwą

Wykonanie spodu

Ciasta zmiksować blenderem, masło rozpuścić, wystudzić, dodać do ciastek, wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm, wyrównać, odstawić

Wykonanie masy serowej

Galaretki zmieszać z cukrem kryształem i żelatyną, rozpuścić w szklance wrzącej wody, odstawić.
Do sera dodać jogurt, cukier puder, 2 szkl zmiksowanych jagód, wszystko zmiksować, miksując wlać wystudzona galaretką, dodać szklankę jagód w całości, jeśli masa jest płynna odstawić do lekkiego stężenia, śmietanę ubić, delikatnie połączyć z masą serową, całość wylać na ciasteczkowy spód.

Wykonanie warstwy waniliowej

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku, jogurt zmiksować z cukrem pudrem, miksując wlać przestudzoną żelatynę, śmietanę ubić, połączyć z jogurtem, wylać na masę jagodową, rozsypać borówki, schłodzić.