Sposób przygotowania:
Niespodziankowe lody z prostym sosem żurawinowymETAP 1:
Morele i kalafiora umyć i osuszyć. Morele przekroić na pół, wyjąć pestkę i ułożyć płasko w pojemniku. Kalafior podzielić na różyczki i również ułożyć w pojemniku. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin, ja zostawiłam na całą noc. Kolejnego dnia pojemnik wyjąć z zamrażarki i zostawić na 10-15 minut.
ETAP 2:
Do małego rondelka przełożyć ksylitol, dodać wodę, postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
ETAP 3:
Zamrożone składniki,w tym banana umieścić w pojemniku miksera lub garnku o płaskim dnie i rozpocząć miksowanie. Dodać syrop z ksylitolu i dokończyć miksowanie na gładko.
ETAP 4:
Na koniec dodać cynamon i wymieszać.
Żurawinę zalać 1/4 szklanki wrzątku i zostawić do osiągnięcia. Gdy to nastąpi zblendować na sos. Lody podawać w pucharku polane sosem żurawinowym. Smacznego!