Chipsy jabłkowe

Pyza - Przepis na: Chipsy jabłkowe offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Chipsy jabłkowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 15

masz ochotę coś pochrupać a musisz dbać o linię? zrób sobie chipsy jabłkowe! niewiele kalorii i świetny smak :-)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Chipsy jabłkowe - SKŁADNIKI:

  • jabłka, najlepiej odmiany Champion bo nie ciemnieją - na początek proponuję 1-1,5 kg

Chipsy jabłkowe - PRZYGOTOWANIE:

Jabłka powinny być nieduże, łatwiej je będzie nam kroić w okrągłe plastry. Jeśli mamy duże to trzeba je pokroić na ćwiartki. Muszą mieć zdrową, nie uszkodzoną skórkę i nie mogą być obite. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszamy, wycieramy ściereczką albo papierowymi ręcznikami. Ostrym nożykiem, o długim wąskim ostrzu, wycinamy gniazdo nasienne przebijając jabłuszko na wylot. Można też to zrobić specjalnych urządzonkiem, taką rurką. Jabłka z dziurką, razem ze skórką, której nie obieramy!, kroimy w plastry grubości 2-3 mm. Układamy je pojedynczą warstwą na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia albo na sitkach suszarki do warzyw i owoców. W piekarniku suszymy w temp. max. 60-80st. C. Suszarkę po prostu włączamy. Suszenie trwa od kilku do kilkunastu godzin. W tym czasie należy od czasu do czasu przemieszać plasterki owoców. Ja suszyłam w suszarce, 1 kg pokrojonych jabłek zajął mi 4 sita, i w miarę suszenia zsypywałam podsuszone na coraz mniej sitek. Po ususzeniu, kiedy będą już chrupkie, przechowywać w szczelnie zamykanym słoju czy pudełku aby nie chłonęły wilgoci u zapachów. Takie chipsy dostarczają mnóstwo błonnika, którego potrzeba przy dietach odchudzających i zawierają bardzo mało kalorii. Doskonałą przegryzajka dla dzieci i dorosłych, nie tylko na diecie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chipsy jabłkowe (strona 1 z 1)  
kinga

kinga
offline

2010-01-14 16:40
No tak dużo zdrowsze niż tradycyjne chipsy:)
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-01-14 17:47
I bez tluszczu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2010-01-14 19:39
a smakują na prawdę fajnie, słodko-kwaśne i chrupiące
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2010-01-14 20:48
uwielbiam jabłka w każdej postaci-5!!!
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi
offline

2010-01-14 23:41
Super są takie jabłuszka! 5 ode mnie!
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2010-01-16 12:16
Wlasnie dobry pomysl.
Skomentuj
Oceń:
0
Śliweczka

Śliweczka
offline

2010-01-17 12:43
Pyzuniu.Podobnie suszę jabłka i gruszki w suszarce,ale zawsze obierałam skórkę.Spróbuję ze skórką.Suszę również por,seler i marchewkę(mam działkę warzywną),no i oczywiście grzyby :-)))





Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Owoce
Marmolada winogron i jabłko Marmolada jabłko z miętą Semifreddo wiśniowe
Deser z musem z gruszki Drożdżówki z truskawkami Pełnoziarnista tarta z jabłkami
Deser  bananowy Ciasto drożdżowe ze śliwkami Lekki deser ze śliwkami
Tartaletki z musem malinowym Serniczek z truskawkami i białą czekoladą Smażone owoce z miodem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane