Chipsy jabłkowe

Pyza

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Chipsy jabłkowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 15

masz ochotę coś pochrupać a musisz dbać o linię? zrób sobie chipsy jabłkowe! niewiele kalorii i świetny smak :-)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Chipsy jabłkowe - SKŁADNIKI:

  • jabłka, najlepiej odmiany Champion bo nie ciemnieją - na początek proponuję 1-1,5 kg

Chipsy jabłkowe - PRZYGOTOWANIE:

Jabłka powinny być nieduże, łatwiej je będzie nam kroić w okrągłe plastry. Jeśli mamy duże to trzeba je pokroić na ćwiartki. Muszą mieć zdrową, nie uszkodzoną skórkę i nie mogą być obite. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszamy, wycieramy ściereczką albo papierowymi ręcznikami. Ostrym nożykiem, o długim wąskim ostrzu, wycinamy gniazdo nasienne przebijając jabłuszko na wylot. Można też to zrobić specjalnych urządzonkiem, taką rurką. Jabłka z dziurką, razem ze skórką, której nie obieramy!, kroimy w plastry grubości 2-3 mm. Układamy je pojedynczą warstwą na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia albo na sitkach suszarki do warzyw i owoców. W piekarniku suszymy w temp. max. 60-80st. C. Suszarkę po prostu włączamy. Suszenie trwa od kilku do kilkunastu godzin. W tym czasie należy od czasu do czasu przemieszać plasterki owoców. Ja suszyłam w suszarce, 1 kg pokrojonych jabłek zajął mi 4 sita, i w miarę suszenia zsypywałam podsuszone na coraz mniej sitek. Po ususzeniu, kiedy będą już chrupkie, przechowywać w szczelnie zamykanym słoju czy pudełku aby nie chłonęły wilgoci u zapachów. Takie chipsy dostarczają mnóstwo błonnika, którego potrzeba przy dietach odchudzających i zawierają bardzo mało kalorii. Doskonałą przegryzajka dla dzieci i dorosłych, nie tylko na diecie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chipsy jabłkowe (strona 1 z 1)  
kinga

kinga

2010-01-14 16:40
No tak dużo zdrowsze niż tradycyjne chipsy:)
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-01-14 17:47
I bez tluszczu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2010-01-14 19:39
a smakują na prawdę fajnie, słodko-kwaśne i chrupiące
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.

2010-01-14 20:48
uwielbiam jabłka w każdej postaci-5!!!
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi

2010-01-14 23:41
Super są takie jabłuszka! 5 ode mnie!
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69

2010-01-16 12:16
Wlasnie dobry pomysl.
Skomentuj
Oceń:
0
Śliweczka

Śliweczka

2010-01-17 12:43
Pyzuniu.Podobnie suszę jabłka i gruszki w suszarce,ale zawsze obierałam skórkę.Spróbuję ze skórką.Suszę również por,seler i marchewkę(mam działkę warzywną),no i oczywiście grzyby :-)))





Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Owoce
Gruszka z filetem- czyli jesienna sałatka Pieczone jabłka Pyszny mus z jabłek
Racuszki z gruszką i wiórkami kokosowymi Koktajl śliwkowy z orzechami włoskimi Polędwiczki z gruszkami
Pieczony schab z jabłkami Rolada z jabłkami i żurawiną Skrzydełka z jabłkami i żurawiną
Omlet z jabłkami na słodko Kruche pierożki ze szpinakiem i dodatkami Podudzia pieczone z faszerowanymi jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane