Chipsy jabłkowe

Pyza

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Chipsy jabłkowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 15

masz ochotę coś pochrupać a musisz dbać o linię? zrób sobie chipsy jabłkowe! niewiele kalorii i świetny smak :-)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Chipsy jabłkowe - SKŁADNIKI:

  • jabłka, najlepiej odmiany Champion bo nie ciemnieją - na początek proponuję 1-1,5 kg

Chipsy jabłkowe - PRZYGOTOWANIE:

Jabłka powinny być nieduże, łatwiej je będzie nam kroić w okrągłe plastry. Jeśli mamy duże to trzeba je pokroić na ćwiartki. Muszą mieć zdrową, nie uszkodzoną skórkę i nie mogą być obite. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszamy, wycieramy ściereczką albo papierowymi ręcznikami. Ostrym nożykiem, o długim wąskim ostrzu, wycinamy gniazdo nasienne przebijając jabłuszko na wylot. Można też to zrobić specjalnych urządzonkiem, taką rurką. Jabłka z dziurką, razem ze skórką, której nie obieramy!, kroimy w plastry grubości 2-3 mm. Układamy je pojedynczą warstwą na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia albo na sitkach suszarki do warzyw i owoców. W piekarniku suszymy w temp. max. 60-80st. C. Suszarkę po prostu włączamy. Suszenie trwa od kilku do kilkunastu godzin. W tym czasie należy od czasu do czasu przemieszać plasterki owoców. Ja suszyłam w suszarce, 1 kg pokrojonych jabłek zajął mi 4 sita, i w miarę suszenia zsypywałam podsuszone na coraz mniej sitek. Po ususzeniu, kiedy będą już chrupkie, przechowywać w szczelnie zamykanym słoju czy pudełku aby nie chłonęły wilgoci u zapachów. Takie chipsy dostarczają mnóstwo błonnika, którego potrzeba przy dietach odchudzających i zawierają bardzo mało kalorii. Doskonałą przegryzajka dla dzieci i dorosłych, nie tylko na diecie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chipsy jabłkowe (strona 1 z 1)  
kinga

kinga

2010-01-14 16:40
No tak dużo zdrowsze niż tradycyjne chipsy:)
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2010-01-14 17:47
I bez tluszczu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2010-01-14 19:39
a smakują na prawdę fajnie, słodko-kwaśne i chrupiące
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.

2010-01-14 20:48
uwielbiam jabłka w każdej postaci-5!!!
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi

2010-01-14 23:41
Super są takie jabłuszka! 5 ode mnie!
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69

2010-01-16 12:16
Wlasnie dobry pomysl.
Skomentuj
Oceń:
0
Śliweczka

Śliweczka

2010-01-17 12:43
Pyzuniu.Podobnie suszę jabłka i gruszki w suszarce,ale zawsze obierałam skórkę.Spróbuję ze skórką.Suszę również por,seler i marchewkę(mam działkę warzywną),no i oczywiście grzyby :-)))





Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Owoce
Jabłkowo kokosowe muffinki Codzienny drożdżowy z owocami Domowy dżem z brzoskwiń najlepszy
Tarta malinowo-winogronowa Wstążki naleśnikowe z malinami Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym
Ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką Tarta cytrynowa Tarta serowa z porzeczką
Rolada brzoskwiniowa Orzechowa pianka Szarlotka z dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane