Chipsy jabłkowe

Pyza offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 988
zdjęcia: 1 z 1
Chipsy jabłkowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 15

masz ochotę coś pochrupać a musisz dbać o linię? zrób sobie chipsy jabłkowe! niewiele kalorii i świetny smak :-)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Chipsy jabłkowe - SKŁADNIKI:

  • jabłka, najlepiej odmiany Champion bo nie ciemnieją - na początek proponuję 1-1,5 kg

Chipsy jabłkowe - PRZYGOTOWANIE:

Jabłka powinny być nieduże, łatwiej je będzie nam kroić w okrągłe plastry. Jeśli mamy duże to trzeba je pokroić na ćwiartki. Muszą mieć zdrową, nie uszkodzoną skórkę i nie mogą być obite. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszamy, wycieramy ściereczką albo papierowymi ręcznikami. Ostrym nożykiem, o długim wąskim ostrzu, wycinamy gniazdo nasienne przebijając jabłuszko na wylot. Można też to zrobić specjalnych urządzonkiem, taką rurką. Jabłka z dziurką, razem ze skórką, której nie obieramy!, kroimy w plastry grubości 2-3 mm. Układamy je pojedynczą warstwą na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia albo na sitkach suszarki do warzyw i owoców. W piekarniku suszymy w temp. max. 60-80st. C. Suszarkę po prostu włączamy. Suszenie trwa od kilku do kilkunastu godzin. W tym czasie należy od czasu do czasu przemieszać plasterki owoców. Ja suszyłam w suszarce, 1 kg pokrojonych jabłek zajął mi 4 sita, i w miarę suszenia zsypywałam podsuszone na coraz mniej sitek. Po ususzeniu, kiedy będą już chrupkie, przechowywać w szczelnie zamykanym słoju czy pudełku aby nie chłonęły wilgoci u zapachów. Takie chipsy dostarczają mnóstwo błonnika, którego potrzeba przy dietach odchudzających i zawierają bardzo mało kalorii. Doskonałą przegryzajka dla dzieci i dorosłych, nie tylko na diecie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Chipsy jabłkowe (strona 1 z 1)  
kinga

kinga
offline

2010-01-14 16:40
No tak dużo zdrowsze niż tradycyjne chipsy:)
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-01-14 17:47
I bez tluszczu :)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2010-01-14 19:39
a smakują na prawdę fajnie, słodko-kwaśne i chrupiące
Skomentuj
Oceń:
0
A.B.

A.B.
offline

2010-01-14 20:48
uwielbiam jabłka w każdej postaci-5!!!
Skomentuj
Oceń:
0
jovi

jovi
offline

2010-01-14 23:41
Super są takie jabłuszka! 5 ode mnie!
Skomentuj
Oceń:
0
iwi69

iwi69
offline

2010-01-16 12:16
Wlasnie dobry pomysl.
Skomentuj
Oceń:
0
Śliweczka

Śliweczka
offline

2010-01-17 12:43
Pyzuniu.Podobnie suszę jabłka i gruszki w suszarce,ale zawsze obierałam skórkę.Spróbuję ze skórką.Suszę również por,seler i marchewkę(mam działkę warzywną),no i oczywiście grzyby :-)))





Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Owoce
Pizza z gruszką i kozim serem Dżem dyniowo-porzeczkowy Korzenne ciasto dyniowe przekładane masą malinową
Winogronowa nalewka Koktajl z poziomek, malin i czarnych porzeczek Jagodowy serek wiejski z miodem
Ryżowo kokosowe naleśniki z frużeliną żurawinową Zdrowy koktajl z jeżynami Naleśniki z karmelowym sosem i bananami
Dżem jagodowy na galaretce Karmelki z musem jabłkowym Cydrowe naleśniki z prażonymi jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane