ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Galareta z nóżek wieprzowych wg. Irenki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna galareta z nóżek wieprzowych, większa ilość, więc można zrobić ją w słoiki i trzymać w lodówce, aż do spożycia.

Galareta z nóżek wieprzowych wg. Irenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta z nóżek wieprzowych wg. Irenki

 

  • 5 kg nóżek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1seler
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • kawałek pora ok 5 cm
  • Sól i pieprz
  • 3 listki laurowe
  • 3ziela angielskie
  • 1 korzeń pietruszki
  • Woda, tyle żeby przykryła mięso

Sposób przygotowania:

Galareta z nóżek wieprzowych wg. Irenki
Nóżki dobrze myjemy pod bieżącą wodą i moczymy przez kilka godzin w wodzie z solą. Przekładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe, sól, listki laurowe, ziele angielskie, seler, por, pietruszkę, marchewkę i wszystko razem gotujemy.

Ugotowane mięso wyjmujemy i przekładamy do miski i usuwamy kości. Kroimy w kosteczkę i dodajemy do wywaru. Przelewamy w słoiczki lub miseczki.

Kiedy wszystko się zestali galareta jest gotowa.
Galareta z nóżek wieprzowych wg. Irenki
Nóżki dobrze myjemy pod bieżącą wodą i moczymy w wodzie z solą
Galareta z nóżek wieprzowych wg. Irenki
Wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą dodajemy przyprawy i gotujemy.
Galareta z nóżek wieprzowych wg. Irenki
Ugotowane mięso wyjmujemy do miski i usuwamy kosci.
Galareta z nóżek wieprzowych wg. Irenki
Gotową galaretę przelewamy w słoiki lub wlewamy do miseczek

Tagi:

przystawki