migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1037]

Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moim ulubionym chlebkiem na zakwasie jest chlebek żytni. Bardzo często go piekę. Najczęściej dodaję różne ziarna ale teraz w okresie świątecznym w domu mam sporo bakalii więc i do chlebka też je dodałam. Z dodatkiem bakalii też jest przepyszny.

Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)

zaczyn

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • 100 ml letniej wody

ciasto właściwe

Sposób przygotowania:

Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)
Przygotować zaczyn.

Do miski przełożyć zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało. Po 15 godzinach przygotować ciasto właściwe.

Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10.

Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką, najlepiej aby bakalie za bardzo nie wystawały na wierzchu bo się za bardzo wysuszą. Foremkę z ciastem odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny (gdy będzie pełna keksówka). Następnie foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-55 minut, funkcja góra-dół.

Po upieczeniu chlebek posmarować na wierzchu wodą aby skórka nie była twarda, wystudzić na kratce.
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)
Przygotować zaczyn. Do miski przełożyć zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało.
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)
Po 15 godzinach przygotować ciasto właściwe. Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać.
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)
Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać.
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)
Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką, najlepiej aby bakalie za bardzo nie wystawały na wierzchu bo się za bardzo wysuszą. Foremkę z ciastem odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny (gdy będzie pełna keksówka).