bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ziołowe paluchy z serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paluchy są bardzo smaczne i mięciutkie, zioła prowansalskie nadają im wspaniałego smaku i aromatu, polecam .

Ziołowe paluchy z serem żółtym

Składniki:

Ziołowe paluchy z serem żółtym

 

Sposób przygotowania:

Ziołowe paluchy z serem żółtym
Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy je w niewielkiej ilości wody z cukrem, odstawiamy na kilka minut żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, wodę oraz olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, ponownie zagniatamy, dzielimy na małe kawałki i formujemy z ciasta wałeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy wyrośnięte paluchy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.