zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb za słonecznikiem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Pyszny chleb na zakwasie z kilkoma mąkami z dodatkiem słonecznika. Super na śniadanie lub kolację. Polecam.

Chleb za słonecznikiem na zakwasie

Składniki:

Chleb za słonecznikiem na zakwasie

 

  • 100 g mąki z cieciorki
  • 100 g mąki żytniej typ 500
  • 150 g maki pszennej typ 500
  • 60 g słonecznika łuskanego + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g letniej wody

Sposób przygotowania:

Chleb za słonecznikiem na zakwasie
Do misy robota wlać wodę, dodać sól i zakwas i wymieszać. Wszystkie mąki i słonecznik wymieszać i w trakcie mieszania zakwasu z wodą i solą dosypywać porcjami mieszankę mąk. Ciasto wyrabiać 10 minut, potem zakryć je i zostawić na 30 minut.

Ponownie wyrabiać hakiem przez 5 minut i następnie ciasto wyłożyć do foremki keksowej o wymiarach 11 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wygładzić wilgotną dłonią i posypać słonecznikiem, lekko docisnąć.

Blaszkę z ciastem zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na kilka godzin lub do podwojenia objętości.

Gdy ciasto w blaszce wyrośnie wstawić ją do nagrzanego do 220 stopni piekarnika ( na dno wrzucić kostki lodu lub wstawić naczynie z wodą ).

Chleb piec 20 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.

Z upieczonego chleba zdjąć papier, chleb zawinąć w czystą ściereczkę i zostawić na kratce do wystudzenia.

Tagi:

chleb