Sposób przygotowania:
Chleb za słonecznikiem na zakwasie
Do misy robota wlać wodę, dodać sól i zakwas i wymieszać. Wszystkie mąki i słonecznik wymieszać i w trakcie mieszania zakwasu z wodą i solą dosypywać porcjami mieszankę mąk. Ciasto wyrabiać 10 minut, potem zakryć je i zostawić na 30 minut.
Ponownie wyrabiać hakiem przez 5 minut i następnie ciasto wyłożyć do foremki keksowej o wymiarach 11 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wygładzić wilgotną dłonią i posypać słonecznikiem, lekko docisnąć.
Blaszkę z ciastem zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na kilka godzin lub do podwojenia objętości.
Gdy ciasto w blaszce wyrośnie wstawić ją do nagrzanego do 220 stopni piekarnika ( na dno wrzucić kostki lodu lub wstawić naczynie z wodą ).
Chleb piec 20 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.
Z upieczonego chleba zdjąć papier, chleb zawinąć w czystą ściereczkę i zostawić na kratce do wystudzenia.
Ponownie wyrabiać hakiem przez 5 minut i następnie ciasto wyłożyć do foremki keksowej o wymiarach 11 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wygładzić wilgotną dłonią i posypać słonecznikiem, lekko docisnąć.
Blaszkę z ciastem zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na kilka godzin lub do podwojenia objętości.
Gdy ciasto w blaszce wyrośnie wstawić ją do nagrzanego do 220 stopni piekarnika ( na dno wrzucić kostki lodu lub wstawić naczynie z wodą ).
Chleb piec 20 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.
Z upieczonego chleba zdjąć papier, chleb zawinąć w czystą ściereczkę i zostawić na kratce do wystudzenia.