Sposób przygotowania:
Chleb żytni 100% z pestkami słonecznika
Zakwas żytni robię przez około tydzień czasu. Codziennie mieszam ze sobą wodę z mąką żytnią żurkową w równych proporcjach. Zaczynam od 1 łyżki pierwszego dnia. Ostatniego dnia dodaję już 3 łyżki. Tak przygotowany zakwas przekładam do miski. Wsypuję mąkę żurkową. Mieszam robotem stopniowo wlewając wodę. Wymieszane ciasto pozostawiam na godzinę, aby „odpoczęło”. Następnie dodaję sezam, siemię lniane oraz pestki słonecznika. Dosypuję jeszcze cukru i soli. Ponownie mieszam. Blaszki wysmarowuję margaryną. Posypuję mąką żytnią. Przekładam ciasto wypełniając blaszki na 2/3 wysokości. Odstawiamy pod przykryciem na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 220°C. Wstawiam chleb. Po około 20 minutach temperaturę zmniejszam do 180°C. Piekę około 35 minut. Upieczony chleb miał wysokość 5,5 cm.