Sposób przygotowania:
Maślane rogalikiEtap 1
Masło roztopić i lekko przestudzić.
Etap 2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na chwilę.
Etap 3
Mąkę przesypać do miski, wymieszać z solą i otrębami. Dodać do niej roztopione masło i rozczyn drożdżowy.
Etap 4
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na duży, okrągły placek. Pokroić go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt ciasta zwinąć w rulonik zaczynając od szerszego końca. Końcówki podwinąć do środka formując rogaliki.
Etap 6
Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Etap 7
Rogale piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
ankaszym
Beatris
Oczywiście :)