bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb żytni razowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Chleb żytni piekę dość regularnie, bardzo mi smakuje, jest bardzo zdrowy. Nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu, polecam.

Chleb żytni razowy

Składniki:

Chleb żytni razowy

 

  • 1 kilogram mąki żytniej jasnej chlebowej
  • 450 gram mąki żytniej razowej
  • 250 ml. aktywnego zakwasu
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody
  • 2 łyżki soli himalajskiej
  • 2 łyżki miodu
  • Dodatkowo:
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb żytni razowy
Do dużej miski wsypujemy mąkę jasną i razową, dodajemy sól, miód, zakwas oraz drożdże rozmieszane w wodzie. Wszystko razem zagniatamy, miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5-2 godziny.

Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w trzy małe bochenki, przekładamy do małych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ja pozostawiam na dwie godziny.

Chleby wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek, zdejmujemy papier i układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.