Sposób przygotowania:
Chleb żytni 100% na zakwasie, z suszonym
Przygotowanie zakwasu zaczynamy 7 dni wcześniej. Mąkę w równych proporcjach mieszamy z wodą. Przez pierwsze 3 dni po 1 łyżce wody i mąki. Potem przez 2 dni po 2 łyżki. 6-stego i 7-mego dnia dodajemy już po 3 łyżki. Tak przygotowany zakwas 8-mego dnia przekładamy do miski. Wsypujemy 1 kg mąki żurkowej i wlewamy litr wody. Mieszamy robotem do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany zakwas zostawiamy na 1 godzinę. Następnie dodajemy sól, cukier oraz suszone pomidory. Ponownie mieszamy. Blaszki smarujemy margaryną. Następnie posypujemy mąką żytnią. Do blaszek przekładamy ciasto chlebowe wypełniając blaszki na wysokość 2/3. Blaszki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia chleba. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Wstawiamy chleb. Pieczemy 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy 30 minut. Skórkę chleba po upieczeniu smarujemy mlekiem. Chleb pozostawiamy do ostygnięcia 24h po czym trzymamy w przewiewnych torebkach (mogą być papierowe). Z podanej ilości składników wyszło 2,25k g chleba z dwóch blaszek. Chleb z keksówki miał wysokość 7 cm i wagę 1 kg, zaś chleb z blaszki prostokątnej na chleb wysokość 6,5 cm i wagę 1,25 kg.