Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chrupiące gofry kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najsmaczniejsze gofry, jakie jadłam do tej pory

Chrupiące gofry kukurydziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chrupiące gofry kukurydziane

 

  • 1,5 szklanki kefiru (gęstego)
  • 0,25 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry kukurydziane
Do jednej miski przesiać obie mąki, dodać proszek i sodę oraz domowy cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej, kefir i mleko. Wymieszać dokładnie. Połączyć zawartość obu misek, najlepiej mikserem ponieważ ciasto jest dość gęste. Odstawić na 15 minut. W tym czasie rozgrzać Gofrownicę, posmarować pryz pomocy pędzelka olejem. Nalać chochelkę ciasta. Zamknąć pokrywę. Smażyć gofra około 5 minut aż będzie złoto-brązowy i chrupiący. Położyć na kratce aby odparował i nie zmiękł. Lekko przestudzić. Podawać z bitą śmietaną i frużeliną lub świeżymi owocami.
Chrupiące gofry kukurydziane
Do jednej miski przesiać obie mąki dodać proszek i sodę oraz domowy cukier waniliowy Do drugiej miski wbić jajka wlać olej kefir i mleko Wymieszać dokładnie
Chrupiące gofry kukurydziane
Połączyć zawartość obu misek najlepiej mikserem ponieważ ciasto jest dość gęste Odstawić na 15 minut
Chrupiące gofry kukurydziane
W tym czasie rozgrzać gofrownicę posmarować pryz pomocy pędzelka olejem Nalać chochelkę ciasta Zamknąć pokrywę
Chrupiące gofry kukurydziane
Smażyć gofra około 5 minut aż będzie złoto-brązowy i chrupiący