LauraLaura

LauraLaura

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Chrupiące gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smakowite i chrupiące gofry idealne jako przekąska lub deser! Wzbogacone o bitą śmietanę i owoce będą lubiane szczególnie przez dzieci.

Chrupiące gofry

Składniki:

Chrupiące gofry

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Chrupiące gofry

ETAP 1:

Chrupiące gofry

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy mikserem, a następnie dosypując mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta małymi porcjami i lekko mieszamy, aż składniki się połączą. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru.


Tagi:

gofry desery