kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto czekoladowe posmakuje każdemu.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 4 jaja,
  • sól
  • 200 g cukru
  • kostka masła,
  • 0,5 l śmietanki tortowej 36%

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
Robimy ciasto: Czekolade rozpuszczamy z masłem, żółtka ubijamy ze 100 g cukru na kogel mogel a białka na sztywną pianę dodają  pod koniec ubijania 100 g cukru. Ostudzoną czekoladę i masło mieszamy z koglem moglem, dodajemy pianę, mieszamy delikatnie  i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy ozdobić ubitą śmietaną.