Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Szarlotka w "pasy"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka w "pasy" to tak naprawdę jabłecznik, który jest warstwowy. Składa się z trzech warstw ciasta kruchego, który jest przełożony masą jabłkową. Całość jest upieczona.

Szarlotka w "pasy"

Składniki:

Szarlotka w "pasy"

na ciasto kruche

na mus jabłkowy

Sposób przygotowania:

Szarlotka w "pasy"
Ciasto kruche:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy ciasto przez 3 godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy każdą część oddzielnie.

Masa jabłkowa:

Jabłka kroimy na kwadraty. Dusimy z cukrem i odrobiną wody. Do rozduszonych jabłek dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pierwszą cześć ciasta układamy na dnie formy. Smarujemy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy drugą część ciasta. Na ciasto układamy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy ostatnią część ciasta.

Całość pieczemy przez 70 minut w 170 stopniach. Dowolnie dekorujemy.