Sposób przygotowania:
Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku
Do miski wsypać drożdże, mąkę przesianą, szczyptę soli, cukier, wbić 1 jajko + 3 żółtka, aromat waniliowy, palmę stopić i wlać zimne mleko i wlać do miski.
Wyrabiać mocno ręką z 5 minut do połączenia składników. Gdy pokażą się pęcherzyki powietrza, nakryć ręcznikiem i odstawić do 2 godzin do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto parę razy wyrobić i odrywać kawałki ciasta formując placuszki, dać łyżeczkę dżemu i uformować pączki.
Układać na blaszce z piekarnika z papierem do pieczenia, pędzelkiem posmarować wodą.
Piec w nagrzanym piekarniki na 190C, grzanie góra/dół około 30 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem.
Wyrabiać mocno ręką z 5 minut do połączenia składników. Gdy pokażą się pęcherzyki powietrza, nakryć ręcznikiem i odstawić do 2 godzin do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto parę razy wyrobić i odrywać kawałki ciasta formując placuszki, dać łyżeczkę dżemu i uformować pączki.
Układać na blaszce z piekarnika z papierem do pieczenia, pędzelkiem posmarować wodą.
Piec w nagrzanym piekarniki na 190C, grzanie góra/dół około 30 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem.