ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączki z piekarnika są również dobre w smaku, ale przede wszystkim są mniej kaloryczne jak smażone w tłuszczu.

Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku

 

  • drożdże suche 1 opakowanie,
  • mąką tortowa 60 dag,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • aromat waniliowy 3 krople,
  • jajka 1 sztuka +1 żółtka "M",
  • palma stopiona 100 gram,
  • mleko 1,5 szklanki,
  • marmolada owocowa 250 gram słoik,
  • cukier puder do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku
Do miski wsypać drożdże, mąkę przesianą, szczyptę soli, cukier, wbić 1 jajko + 3 żółtka, aromat waniliowy, palmę stopić i wlać zimne mleko i wlać do miski.

Wyrabiać mocno ręką z 5 minut do połączenia składników. Gdy pokażą się pęcherzyki powietrza, nakryć ręcznikiem i odstawić do 2 godzin do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto parę razy wyrobić i odrywać kawałki ciasta formując placuszki, dać łyżeczkę dżemu i uformować pączki.

Układać na blaszce z piekarnika z papierem do pieczenia, pędzelkiem posmarować wodą.

Piec w nagrzanym piekarniki na 190C, grzanie góra/dół około 30 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem.
Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku
Do gorącej palmy dać zimne mleko i nie trzeba studzić palmy.
Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku
Ciasto można wyrabiać w robocie lub mikserem hakami.
Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku
Placuszki z 2,5 cm grubości i nadziane formować pączka
Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku
Może i kształt mało pączkowy, ale smak mega dobry
Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku
Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku
Pączki na suchych drożdżach pieczone w piekarniku