Sposób przygotowania:
Sernik lekki jak obłoczek
🔘 Masa białkowa: do szklanej miski wlać białka z jajek, wsypać słodzik erytrytolu i ubić białka na sztywną lśniącą pianę.
🔘 Masa serowa: do innego odpowiednio dużego naczynia wlać żółtka, dodać skyr naturalny, słodzik erytrytolu, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy i miksować przez chwilę, tylko do momentu połączenia się składników i powstania jednolitej masy.
🔘 Teraz połączyć obydwie masy mieszając je delikatnie silikonową szpatułką. Później ciasto przelać do prostokątnej keksówki lub do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie udekorować wierzch ciasta z jagodami i malinami. Tak wyłożoną tortownicę z papierem do pieczenia i zabezpieczoną od dołu folią aluminiową, (ponieważ podczas pieczenia ciasto może wyciekać szczelinami na piekarnik), wstawić do rozgrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu i piec przez około 40 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
🔘 Masa serowa: do innego odpowiednio dużego naczynia wlać żółtka, dodać skyr naturalny, słodzik erytrytolu, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy i miksować przez chwilę, tylko do momentu połączenia się składników i powstania jednolitej masy.
🔘 Teraz połączyć obydwie masy mieszając je delikatnie silikonową szpatułką. Później ciasto przelać do prostokątnej keksówki lub do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie udekorować wierzch ciasta z jagodami i malinami. Tak wyłożoną tortownicę z papierem do pieczenia i zabezpieczoną od dołu folią aluminiową, (ponieważ podczas pieczenia ciasto może wyciekać szczelinami na piekarnik), wstawić do rozgrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu i piec przez około 40 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.