Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ciasto czekoladowe na oliwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo wilgotne, delikatne ciasto i wbrew pozorom bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Ciasto czekoladowe na oliwie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowe na oliwie

 

  • 150 g oliwy
  • 50 g kakao z wiatrakiem
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 125 g gorącej wody
  • cukier waniliowy
  • 80 g orzechów włoskich
  • 50 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • cukier puder do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe na oliwie
Do naczynia przesiewamy kakao, dodajemy kawę i całość rozprowadzamy z gorącą wodą, aż powstanie jednolita gęsta masa. Orzechy mielimy, mogą pozostać niewielkie kawałki które później można znaleźć w upieczonym cieście. Orzechy mieszamy z przesianą mąką, sodą i solą. Jajka miksujemy z oliwą i cukrem aż będą białe. Dodajemy po łyżce zimnego kakao i dokładnie rozprowadzamy. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy po łyżce suchych składników i dokładnie miksujemy. Dużą tortownicę ( ja miałam 25 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką, wylewamy ciasto, które jest dość rzadkie. Upuszczamy tortownicę na blat aby usunąć pęcherze powietrza. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni) na 45 min, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. Zimne posypujemy pudrem.
Ciasto czekoladowe na oliwie
Odrobina kawy dodana do kakao podnosi jego walory smakowe.
Ciasto czekoladowe na oliwie
Orzechy mielimy lub jeśli ktoś woli można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ciasto czekoladowe na oliwie
Jajka, oliwę i cukier miksujemy do białości.
Ciasto czekoladowe na oliwie
Upuszczenie tortownicy na blat lub stuknięcie nią i podłoże uwolni pęcherze powietrza i ciasto nie będzie miało dziur.