aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Ciasto jogurtowo-budyniowe z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto jogurtowo-budyniowe z owocami sezonowymi na kruszonce. Robiłam je pierwszy raz i blacha ciasta została zjedzona w jeden dzień.

Ciasto jogurtowo-budyniowe z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jogurtowo-budyniowe z owocami

  • KRUSZONKA:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 margaryna
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • MASA JOGURTOWA:
  • 2 jogurty naturalne (2x 400ml)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo-budyniowe z owocami

Z mąki, cukru, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia robimy kruszonkę (oczywiście rękoma). Jedną jej część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W jednej misce jogurty naturalne miksujemy z budyniami. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę dodając powoli cukier i proszek do pieczenia. Ubitą pianę dodajemy do zmiksowanych jogurtów i lekko mieszamy łyżką. Gotową masę wylewamy na kruszonkę. Owoce sezonowe myjemy i osuszamy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy je na masę jogurtową. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 minut. Gorąco polecam - PYCHOTA!!!