Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Ciasto jest przepyszne i nie zawiera glutenu. Melon nadaje mu wyjątkowego smaku i sprawia, że ciasto nie jest zbyt "suche".

Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem

Składniki:

Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem

 

  • (Forma o średnicy 20 cm)
  • 160g mąki ryżowej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku bezglutenowego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek ksylitolu (płaskich)
  • 190g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju
  • 20 ml mleka
  • 1 jajko (duże)

Dodatkowo:

  • 400g melona (waga po obraniu)

Opcjonalnie:

  • wiórki czekoladowe, cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem

Melon:

Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem
Jeśli nie lubicie melona - zastąpcie go innymi owocami.

Obranego melona należy pokroić w kostkę.

Ciasto:

Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem
Owoce warto obtoczyć w mące ziemniaczanej lub kokosowej. To sposób na uniknięcie zakalca.

W pierwszej misce umieścić jogurt, mleko, jajko i olej. Całość dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mąkę ryżową, proszek do pieczenia, budyń i ksylitol. Wszystkie ze sobą zmiksować i przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki melona.

Pieczenie:

Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem
Ciespłe ciasto można posypac wiórkami czekoladowymi lub po ostudzeniu - cukrem pudrem.

Ciasto piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Piekarnik powinien być rozgrzany, a upieczone ciasto - zarumienione.)