edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Bezglutenowy torcik ucierany z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Z okazji Walentynek przygotowałam dzisiaj szybkie i proste ciasto, które choć (ze względu na mnie) bezglutenowe i bez mleczne, z apetytem zajadał również mój mąż.

Bezglutenowy torcik ucierany z czarną porzeczką

Składniki:

Bezglutenowy torcik ucierany z czarną porzeczką

CIASTO – składniki muszą mieć temperaturę pokojową:

  • 110 g Mix-C Schar
  • 5 g bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 65 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 65 ml domowego mleka kokosowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • masło i mąka do foremki
  • 6-8 łyżek domowej konfitury z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy torcik ucierany z czarną porzeczką

ETAP 1:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, oddzielić żółtka od białek.
Dno tortownicy o średnicy 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Miękkie masło utrzeć z połową cukru trzcinowego i cukrem waniliowym, następnie pojedynczo dodać żółtka, a następnie porcjami przesianą mąkę i mleko kokosowe.

Masę wymieszać dokładnie, aby nie było grudek.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać porcjami pozostały cukier.
Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łopatką.

ETAP 2:

Bezglutenowy torcik ucierany z czarną porzeczką
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy już jest gotowe.

ETAP 3:

Bezglutenowy torcik ucierany z czarną porzeczką
Po upieczeniu nie wyjmować ciasta z foremki dopóki całkiem nie wystygnie.

Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia, następnie przeciąć w poprzek na trzy blaty i przełożyć je warstwą konfitury.
Lekko docisnąć, oprószyć cukrem pudrem i zajadać .