kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To ciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych i połączeniem elementów z kilku przepisów. Do jego przygotowania nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne.

Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)

Składniki:

Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)

podstawowe

  • (na formę o wymiarach 25 x 25cm)
  • 240g daktyli bez pestek
  • 200g masła
  • 3 jajka L
  • 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
  • opcjonalnie 2 łyżki kartoflanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody
  • łyżka octu spirytusowego
  • ½ szklanki mleka
  • 3 jabłka

 

  • polewa:
  • 100g czekolady
  • 50ml śmietanki kremówki
  • pestki dyni do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Potrzebujemy 1,5 szklanki zmielonych czyli około 2 szklanek przed mieleniem.

Daktyle pozbawiamy pestek i mielimy w maszynce do mięsa lub stopniowo, pulsacyjnie rozdrabniamy blenderem. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Zmielone daktyle miksujemy z miękkim masłem na gładka masę. Stopniowo po jednym dodajemy jajka, a następnie zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy około łyżki octu spirytusowego. Nie będzie wyczuwalny w cieście a zniweluje metaliczny smak proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki.

Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy równa warstwę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40-45 minut do tzw „suchego patyczka”.

W łaźni wodnej roztapiamy czekoladę i z dodatkiem śmietanki. Gładką masę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.

Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Tagi:

ciasta