SUPERPRZEPIS

Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 24
Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Wczorajsze pieczywo można przemienić coś w pysznego i słodkiego. Ja proponuje pudding z pszennej bułki z truskawkami i czekoladą - świetna propozycja na szybki deser lub leniwe weekendowe śniadanie.

Składniki:

Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą

 

  • 2 bułki pszenne (najlepiej lekko zeschnięte )
  • 2 jajka
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • Skórka otarta z ¼ cytryny
  • 1 szklanka truskawek
  • 2/3 szklanki mleka
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Bułki kroimy w kostkę, przekładamy do wysmarowanej masłem formy. W miseczce łączymy ze sobą cukier, mleko, skórkę z cytryny, śmietanę i jajka. Przygotowaną miksturą zalewamy bułkę i odstawiamy na 15 minut aby płyn wsiąkł w bułkę.

Czekoladę drobno siekamy i posypujemy nią namoczoną bułkę. Truskawki pozbawiamy szypułek kroimy na ćwiartki i posypujemy wierzch bułki. Tak przygotowany pudding wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy go 25-35 minut.

Upieczony pudding przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, serwujemy gorący, smacznego.
Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą
Lekko zeschnięte bułki pszenne kroimy w kostkę
Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą
Jajka łączymy z mlekiem, śmietaną, cukrem i skórką z cytryny
Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą
Bułke układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy masą jajeczną
Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą
Posypujemy posiekaną czekoladą i truskawkami i pieczemy 20-30 minut

Tagi:

owoce desery