SUPERPRZEPIS

Ciasto jaglane z brzoskwiniami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Ciasto jaglane z brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Bezglutenowe ciasto na bazie kaszy jaglanej z brzoskwiniami, to świetna propozycja na zdrowy deser nie tylko dla osób chorych na celiakię, polecam ; )

Składniki:

Ciasto jaglane z brzoskwiniami

 

  • 300 gram kaszy jaglanej
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 30 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (ewentualnie )

Sposób przygotowania:

Ciasto jaglane z brzoskwiniami
W miseczce łączymy ze sobą mleko kokosowe, jajka i olej. Brzoskwinie kroimy w plasterki. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Ugotowaną, ciepłą kaszę miksujemy. Ugotowaną, ciepłą kasze jaglaną miksujemy.

Dodajemy do niej wymieszane mleko z dodatkami i dosypujemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym i sodą – miksujemy wszystko raz jeszcze na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (mała forma), na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwiń i wszystko posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1 godziny. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem, smacznego;) 
Ciasto jaglane z brzoskwiniami
Kaszę jaglaną gotujemy i miksujemy na gładko
Ciasto jaglane z brzoskwiniami
Mleko łączymy z olejem, a proszek z cukrem
Ciasto jaglane z brzoskwiniami
Wszystkie składniki miksujemy razem z kaszą na gładką jednolitą masę
Ciasto jaglane z brzoskwiniami
Przelewamy ją do tortownicy, na wierzchu układamy brzoskwinie