mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Czekoladowe miseczki Mariel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nasza kultura tradycja i kuchnia ma słowackie korzenie

Czekoladowe miseczki Mariel

Składniki:

Czekoladowe miseczki Mariel

 

  • masa czekoladowa,
  • 250 gram margaryna,
  • 50 gram cukier puder,
  • 1 szt. puding czekoladowy be-be,
  • 2 łyżki kakao,
  • papilotki do miseczek,
  • 1 garść rodzynki,
  • 5 szt. biszkopty,
  • 1 opakowanie lentinki,
  • 1 garść orzech włoskie,
  • 2 łyżki rumu
  • karmel,
  • 100 ml mleko,
  • 250 gram cukier

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe miseczki Mariel
Rodzynki namaczamy we wrzątku , orzechy drobno siekamy , a biszkopty kruszymy , umieszczamy wszystko w jednej miseczce . Margarynę topimy na małym ogniu , dodajemy cukier puder , puding najlepiej be-be (w razie gdybyście nie mogli go nigdzie dostać , można zastąpić go dwoma budyniami czekoladowymi i 4 łyżkami mąki kukurydzianej), dodajemy również kakao mieszamy stale aż wszystko się ładnie rozpuści a masa zacznie gęstnieć gęstnieć , gdy zestawiamy z ognia dodajemy 2 łyżki rumu , dokładnie mieszamy. Do papilotek najlepsze są te mniejsze niż na muffiny , ale gdy nie macie można użyć takich do muffin.Nakładamy po małej łyżeczce masy czekoladowej z tego wyjdzie jakieś 30 szt.i powinno zostać jeszcze 1/4 masy do , której dodamy rodzynki , biszkopty i orzechy , jeśli ktoś ma ochote można dodać również kandyzowane owoce. Robimy karmel mleko gotujemy na wolnym ogniu dodajemy cukier , mieszamy aż zgęstnieje .Nakładamy po łyżce do każdej papilotki. Pozostałą masę czekoladową z dodatkami podgrzewamy , bo do tego czasu na pewno będzie twarda, dokładnie mieszamy i nakładamy w papilotki tak by przykryć karmel , wierzch dekorujemy cukiereczkami lentinkami.

Tagi:

biszkopt