Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 791]

Czekoladowy deser lodowy z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczne, mocno owocowe lody z malin przeplatające się ze słodyczą białej czekolady i chrupiącymi listkami gorzkiej czekolady.

Czekoladowy deser lodowy z malinami

Składniki:

Czekoladowy deser lodowy z malinami

 

  • 300 g malin
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodkiego
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady białej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Czekoladowy deser lodowy z malinami

ETAP 1:

Czekoladowy deser lodowy z malinami
Zmiksowane maliny przetrzeć przez sito uzyskując mus.

Czekoladę gorzką posiekać nożem, przełożyć do miseczki i ustawić nad gotującą się wodą. Tak rozpuszczoną czekoladę wylać na papier formując prostokąty o wymiarach nieco mniejszych niż forma na keksówkę, czyli 10 x 20 cm. Odstawić, aż czekolada zastygnie.
Połowę śmietanki kremówki zagotować i gorącą zalać połamaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia.

Maliny przełożyć do garnuszka i zasypując cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, aż zostaną same pestki. Wystudzony mus wymieszać z mlekiem zagęszczonym.

ETAP 2:

Czekoladowy deser lodowy z malinami
Do przestudzonej czekolady dodać połowę ubitej kremówki.

Dobrze schłodzoną pozostałą kremówkę (200 g) ubić na sztywno. Połowę delikatnie wmieszać w wystudzony, biały krem czekoladowy, a resztę w krem malinowy. Keksówkę o wymiarach 11 x 21 cm wyłożyć folią spożywczą. Przekładać naprzemiennie krem malinowy i biały z blatami czekoladowymi. Wstawić do zamrażarki na parę godzin. Po zamarznięciu wyjąć z keksówki, usunąć folię i pokroić cienkim nożem na grube plastry. Jeżeli zostanie nam czekolada, możemy nią dodatkowo ozdobić deser.

Smacznego