Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Pieczony labraks z kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczone ryby to bardzo prosty, pyszny i zdrowy pomysł na kolację po ciężkim dniu, wzbogacona ziemniakami i przyprawami tworzy idealną całość.

Pieczony labraks z kolendrą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony labraks z kolendrą

 

Sposób przygotowania:

Pieczony labraks z kolendrą
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość grube plastry gotujemy 10 minut w osolonej wodzie – odcedzamy.

Rybę myjemy, oczyszczamy, osuszamy, nożem nacinamy aż do ości. Rybę oprószamy solą, pieprzem i skórką z limonki.

Naczynie żaroodporne spryskujemy oliwą i układamy na niej plastry ziemniaków. Na ziemniaki dajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli, połowę kolendry, pokrojone w paseczki pomidory suszone. Na ziemniakach układamy ryby, na każdej kładziemy plasterek boczku. Na rybę wyciskamy sok z limonki, skrapiamy ją oliwą i podlewamy białym winem – tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.

Upieczoną rybę dekorujemy resztą kolendry i serwujemy, smacznego.
Pieczony labraks z kolendrą
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość grube plastry gotujemy 10 minut w osolonej wodzie – odcedzamy.
Pieczony labraks z kolendrą
Rybę myjemy, oczyszczamy, osuszamy, nożem nacinamy aż do ości. Rybę oprószamy solą, pieprzem i skórką z limonki.
Pieczony labraks z kolendrą
Naczynie żaroodporne spryskujemy oliwą i układamy na niej plastry ziemniaków. Na ziemniaki dajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli, połowę kolendry, pokrojone w paseczki pomidory suszone.
Pieczony labraks z kolendrą
Na ziemniakach układamy ryby, na każdej kładziemy plasterek boczku. Na rybę wyciskamy sok z limonki, skrapiamy ją oliwą i podlewamy białym winem – tak przygotowaną rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.