p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Domowe nachos z mąki kukurydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe nachos z mąki kukurydzianej i pszennej

Domowe nachos z mąki kukurydzianej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe nachos z mąki kukurydzianej

 

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • letnia woda
  • olej do smażenia
  • do przyprawienia: mieszanka kminu rzymskiego, papryki słodkiej i ostre, oraz soli w stosunku 1:1

Sposób przygotowania:

Domowe nachos z mąki kukurydzianej
Mąkę kukurydzianą wsypać do miski dodać 1/4 kostki smalcu pokrojonego na mniejsze kostki, ciasto wyrabiać ręką aż smalec sie wchłonie, dodać 1/2 szklankę mąki pszennej, cały czas wyrabiając ciasto, Powoli dolewać letnią wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie wystarczająco elastyczne by je wałkować. Ciasto podzielić na kulki. Podsypać mąka pszenną. Rozwałkować na cienko, wykrawać miseczką kółka. Każdy krążek składać na pół a następnie wykrawać z niej trójkąty. Wrzucać na rozgrzany olej, smażyć partiami na złoto, wykładać je po usmażeniu na papierowy ręcznik. Doprawiać nachos mieszaniną kminu rzymskiego, 2 rodzajów papryki i soli, wymieszanych w stosunku 1: 1, a następnie zsypywać do metalowej miski.Podawać z pikantnym dipem
Domowe nachos z mąki kukurydzianej
Mąkę kukurydzianą wsypać do miski dodać 1/4 kostki smalcu
Domowe nachos z mąki kukurydzianej
ciasto wyrabiać dokładnie ręką aż smalec sie wchłonie
Domowe nachos z mąki kukurydzianej
Rozwałkować na cienko ciasto, wykrawać miseczką kółka
Domowe nachos z mąki kukurydzianej
Wrzucać na rozgrzany olej, smażyć partiami na złoto

Tagi:

kukurydza