Sposób przygotowania:
Pieczony kalafior z mozzarellą
Kalafior pokroić na średniej grubości plastry, kawałki (cieńsze szybciej się upieką, grubsze będą potrzebować więcej czasu w piekarniku). Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć pokrojonego kalafiora.
W miseczce zmieszać ze sobą olej, tarty parmezan, rozdrobniony dowolnym sposobem czosnek oraz przyprawy (ja dodałam sól, pieprz i suszony lubczyk, ale można dodać inne swoje ulubione przyprawy). Przygotowaną marynatą natrzeć kalafiora z obu stron.
Piekarnik nastawić na 190 stopni i wstawić blachę z kalafiorem. Piec kalafior około 20 - 25 minut, aż się przyrumieni. Następnie wysunąć blachę i na każdym kawałku kalafiora porozkładać pokrojoną mozzarellę z kulki i z bloku. Na wierzchu obsypać kalafiorowe plastry suszonym lubczykiem. Z powrotem wsunąć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i zapiekać jeszcze kalafiora z serem około 5 - 8 minut, żeby ser się rozpuścił.
W miseczce zmieszać ze sobą olej, tarty parmezan, rozdrobniony dowolnym sposobem czosnek oraz przyprawy (ja dodałam sól, pieprz i suszony lubczyk, ale można dodać inne swoje ulubione przyprawy). Przygotowaną marynatą natrzeć kalafiora z obu stron.
Piekarnik nastawić na 190 stopni i wstawić blachę z kalafiorem. Piec kalafior około 20 - 25 minut, aż się przyrumieni. Następnie wysunąć blachę i na każdym kawałku kalafiora porozkładać pokrojoną mozzarellę z kulki i z bloku. Na wierzchu obsypać kalafiorowe plastry suszonym lubczykiem. Z powrotem wsunąć blachę do piekarnika, zmniejszyć temperaturę na 180 stopni i zapiekać jeszcze kalafiora z serem około 5 - 8 minut, żeby ser się rozpuścił.