SUPERPRZEPIS

Domowe pastylki miętowe

  • 1
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Domowe pastylki miętowe

To trzecie podejście do tematu i muszę przyznać ze choć nie smakują identycznie jak te sklepowe, to zniknęły równie szybko, a ja mam pewność że ograniczyłam choć trochę te dziwne dodatki:)

Składniki:

Domowe pastylki miętowe

 

  • 200-250 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki kropli miętowych (u mnie z Herbapolu)
  • 2 - 2,5 łyżki wrzącej wody
  • 2 -3 gorzkie czekolady

Sposób przygotowania:

Domowe pastylki miętowe

przygotowanie

Domowe pastylki miętowe
masa musi być zwarta i nie moze się kleić do rąk

Do cukru dodajemy wodę (2 łyżki) i krople- mieszamy dokładnie,

Gdy jednak masa do końca nie chce się połączyć dodajemy jeszcze 0,5 łyżki wody.

Jeżeli mamy zbyt lejącą podsypujemy jeszcze cukier.

Moja masa wygląda jak lukier plastyczny.

przygotowanie

Domowe pastylki miętowe
najłatwiej jest wałkować przez foilę- masa nie przykleja sie do wałka i nie trzeba duzo podsypywać cukrem

Gdy mamy już wyrobioną masę, na deskę rozkładamy folię spożywczą obsypujemy cukrem pudrem i rozpoczynamy wałkowanie- tutaj możemy ciasto obsypać cukrem, lub przykryć folią.

Masę wałkujemy tak, żeby miała około 0,5 cm

wykończenie pastylek

Domowe pastylki miętowe
Podczas wałkowania ( o ile wałkujemy bezpośrednio na stolnicy) i przenoszenia dobrze jest pomagać sobie szerokim nożem, inaczej pastylki mogą się rozpaść

Literatką wykrawamy 3 cm pastylki- przekładamy na deseczkę wyłożoną folią lub obsypana warstwą cukru.

Wyrabiałam masę do końca, ale wiadomo im więcej wyrabiałam tym masa była twardsza, wystarczyło jednak rozgrzać ja w rękach i dała się już wałkować.

Pod koniec nie podsypujemy już cukrem.


Pastylki wkładamy do zamrażalnika na około pół godziny a tym czasie nad kąpielą wodna rozpuszczamy czekoladę.

Czekoladę lekko studzimy, inaczej pastylki sie rozpuszczają.

Pojedynczo pastylki oblewamy czekoladą z obu stron i odkładamy na folie do stężenia.

Czekoladę można rozpuścić z dodatkiem mleka i masła - tak jak na polewę, ale nie ma już tego efektu chrupkości, za to są bardziej błyszcząca.


Pastylki miętowe juz gotowe- przechowujemy je w zamkniętym pudełku w lodówce, ale jak długo???

nie mam pojęcia u nas zniknęły następnego dnia:)

Tagi:

deser